Q.1 A 60 m long train travels at a uniform speed of 72 km/hr. It passes non-stop along the 600m platform of a wayside station. What is the elapsed time for the train to entire clear the platform ?

A) 31 sec

B) 30 sec

C) 32 sec

D) 33 sec

Ans. D

Convert speed in meter per second then apply formula. Length is 600+60

Q.2 Train A is 75 m long & travels at a uniform speed of 54 km/hr. Train B is125m long & travels at a uniform speed of 36 km/hr in the direction opposite to that of Train A. If these trains are crossing at a double track stretch, what is the time taken for the two trains to fully clear each other ?

A) 10 sec

B) 8 sec

C) 7.2 sec

D) 6.6 sec

Ans. B

Q.3 Two trains 121m & 99m in length are running in opposite direction at the speed of 40 & 32 km/hr. In what time will they be completely clear of each other from the moment they meet ?

A) 11 sec

B) 12 sec

C) 13 sec

D) 14 sec

Ans. A

D= 121+99=220m

S=40+32= 72*5/18

Or T=220/20=11sec

Q.4 Two trains start from Delhi & Chandigarh & move towards each other at speed 80 & 90 km/hr. At their meeting point it is found that the train from Chandigarh has travelled 40 km more than the train coming from Delhi. Find the distance between Delhi & Chandigarh ?

A) 660

B) 670

C) 680

D) 690

Ans. C

Shortcut:

Sum of speed/Difference of speed*distance

80+90/80-90*40

=680

Q. 5 A train 100m long takes 6sec to cross a man walking at 5 km/hr in a direction opposite to that of the train. Find the speed of train ?

A) 54

B) 55

C) 56

D) 57

Ans. B

Shortcut:

Speed=5+x km/hr

Or 5+x*5/18m/sec

T=100/(5+x)*5/18=6

1800/25+5x=6

300=25+x

(we have got 300 since,1800/6)

On solving, we get

X=55