2 2 6 2 4 4

# TRAINS SET 3

Q.1 A train 110m long running with a speed of 60km/hr. In what time will it pass a man who is walking at 6km/hr ?
A) 7 1/3 sec
B) 6 1/3 sec
C) 5 1/3 sec
D) 4 1/3 sec
Ans. A

Q.2 Two trains 130m & 120m in length are running in the same direction at 70km/hr & 52km/hr. In what time they be clear of each other from the moment they meet ?
A) 50 sec
B) 51 sec
C) 52 sec
D) 53 sec
Ans. A
D=130+120=250m
S=70-52=18km/hr
Or 18*5/18=5m/sec
Or T=250/5=50sec

Q.3 A train travelling 25km/hr leaves Delhi at 9:00 am & another train travelling 35km/hr start at 2 pm in the same direction. How many kilometres from Delhi will they be together ?
A) 437 ½km
B) 438 1/2km
C) 439 1/2km
D) 440 1/2km
Ans. A
Shortcut:
S1*S2* Difference of time/Difference of speed
25*35/35-25 * 5
= 437 1/2km

Q.4 Two trains for Delhi leave Jaipur at 8:30 am & 9 am & travel at 60 & 75 km/hr. How many km from Jaipur will the two trains meet ?
A) 150km
B) 151km
C) 152km
D) 153km
Ans. A
Shortcut:
Product/Difference * Difference of time
60*75/ 75-60 * (9-8:30)
½ * 60*75/15
=150km

Q. 5 A train passes by a stationary man standing on the platform in 7 sec. & passes by the platform in 28sec. If the length of the platform is 330m, what is the length of train ?
A) 110m
B) 111m
C) 112m
D) 113m
Ans. A
Shortcut:
Length of the platform/Difference in time * time taken to cross stationary man
330/28-7 * 7
330/21 * 7=110m