2 2 9 9 7 8

# TIME DISTANCE SET 6

Q.1 A monkey climbed up greased pole ascends 10 metres & slips 2 metres in an alternate min. If the pole is 56 metres high, how long will it take him to reach the top ?
A) 12 min.
B) 12.8 min.
C) 8 min.
D) Can’t be determined
Ans. B
10 m and – 2m in total 2 minutes => Net height climbed = 10-2 = 8 m in 2 minutes = 4m/ min.
In 14 minutes he will cover 14*4 = 56 m.
Now, in the next minute he will cover 10m in ‘1’ min.
=> Speed = 10/60 m/sec.
He has to cover 64-56 = 8 metres more.
Time taken to cover these 8m = 8/(10/60) = 48 seconds.

Q.2 Hemant rides at the rate of the 10 km/hr but stops for 10 min.to take rest at the end of every 15 km. How long will he take to go a distance of 100 km ?
A) 10 hrs
B) 12 hrs
C) 11 hrs
D) 14 hrs
Ans. C
He will take rest = 100/15 = 6 times
Time taking in taking rest = 6*10 = 60 min. = 1 hr
Time taken to cover the distance = 100/10 = 10 hrs
Total time = 1+10 = 11 hrs

Q.3 A car travels 25 km an hour faster than a bus & takes 10 hrs less for a journey of 500km. the speed of the car & bus are :
A) 60 & 35
B) 50 & 55
C) 70 & 45
D) 80 & 55
Ans. B
Let speed of car be x km/hr
Therefore speed of bus = x-25 km/hr
500/x-25 – 500/x = 10
500 (x – x + 25)/ x (x-25) = 10
500 * 25 = 10x (x – 25)
(x – 25)x = 50 * 25
Therefore, x=50 km/hr & x – 25 =25 km/hr

Q.4 A goods train starts from the Bombay to Nandgaon & runs at a speed of 32 km/hr. Three hours later, passenger train also starts from the Bombay & reaches Nandgaon at the same time as the goods train. If the speed of the passanger train exceeds the speed of the goods train by 16km/hr. What is the distance between Bombay & Nandgaon ?
A) 330 km
B) 250 km
C) 412 km
D) 288 km
Ans. D
Distance covered by the goods train in 3 hrs = 32*3 = 96 km
Relative speed of passanger train = 16 km/hr
& speed = distance /Time
16 = 96/Time
Time = 6hrs
Speed of the passenger train = 32 + 16 = 48km/hr
Therefore, Distance between Bombay & Nandgaon = 48 * 6
= 288 km

Q.5 Two trains leave Delhi at the same time . One travels North at 60 Km/hr & the other travels South at 40 km/hr. After how many hours will the trains be 150 km apart ?
A) 4/3
B) 3/4
C) 15/2
D) 3/2
Ans. D
Relative speed = 60 + 40 = 100
Time = Distance / Speed
= 150/100 = 3/2 hr

Jeramy
2024-03-20

Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
you make running a blog look easy. The full look of your
site is great, as smartly as the content! You can see similar here
sklep

Edward
2024-03-23

Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you been running
a blog for? you make running a blog glance easy. The whole look of your web site is
excellent, let alone the content! You can see similar here sklep online