2 2 9 0 3 9

# MISCELLANEOUS MCQ SET-15

Q.1 Hasan buys two kinds of cloth materials for school uniforms, shirt material that costs him Rs 50 per metre and trouser material that costs him Rs 90 per metre. For every 3 meters of the shirt material he buys 2 metres of the trouser material. He sells the materials at 12% and 10% profit respectively. His total sale is Rs 36,600. How much trouser material did he buy?

A) 198 m

B) 199 m

C) 200 m

D) 201 m

Ans. C

Let 2x m of trouser material and 3x m of shirt material be bought by him.
Per metre selling price of trouser material = = Rs 100.80
Per metre selling price of shirt material = = Rs 55
Given that, total amount of selling = Rs 36660
100.80 × (2x) + 55 × (3x) = 36660
201.60x + 165x = 36660
366.60x = 36660
Dividing both sides by 366.60, we obtain
x = 100
Trouser material = 2x m = (2 × 100) m = 200 m

Q.2 The organisers of an essay competition decide that a winner in the competition gets a prize of Rs 100 and a participant who does not win gets a prize of Rs 25. The total prize money distributed is Rs 3,000. Find the number of winners, if the total number of participants is 63.

A) 16

B) 17

C) 18

D) 19

Ans. D

Let the number of winners be x. Therefore, the number of participants who did not win will be 63 – x.
Amount given to the winners = Rs (100 × x) = Rs 100x
Amount given to the participants who did not win = Rs [25(63 – x)]= Rs (1575 – 25x)
According to the given question,
100x + 1575 – 25x = 3000
On transposing 1575 to R.H.S, we obtain
75x = 3000 – 1575
75x = 1425
On dividing both sides by 75, we obtain
x = 19
Hence, number of winners = 19

Q.3 Lakshmi is a cashier in a bank. She has currency notes of denominations Rs 100, Rs 50 and Rs 10, respectively. The ratio of the number of these notes is 2:3:5. The total cash with Lakshmi is Rs 4,00,000. How many notes of each denomination does she have?

A) Rs. 10 notes= 5000 , Rs.50 notes = 3000 , Rs. 100 notes = 2000

B) Rs. 10 notes = 5000 , Rs. 50 notes = 3000 , Rs. 100 notes = 1000

C) Rs. 10 notes = 5000 , Rs. 50 notes = 3000 , Rs. 100 notes = 2500

D) Rs. 10 notes = 5000 , Rs. 50 notes = 3000 , Rs. 100 notes = 1500

Ans. A

Let the common ratio between the numbers of notes of different denominations be x. Therefore, numbers of Rs 100 notes, Rs 50 notes, and Rs 10 notes will be2x, 3x, and 5x respectively.
Amount of Rs 100 notes = Rs (100 × 2x) = Rs 200x
Amount of Rs 50 notes = Rs (50 × 3x)= Rs 150x
Amount of Rs 10 notes = Rs (10 × 5x) = Rs 50x
It is given that total amount is Rs 400000.
? 200x + 150x + 50x = 400000
? 400x = 400000
On dividing both sides by 400, we obtain
x = 1000
Number of Rs 100 notes = 2x = 2 × 1000 = 2000
Number of Rs 50 notes = 3x = 3 × 1000 = 3000
Number of Rs 10 notes = 5x = 5 × 1000 = 5000

Q.4 A person has only Rs. 1 and Rs. 2 coins with her. If the total number of coins that she has is 50 and the amount of money with her is Rs. 75, then the number of Rs. 1 and Rs. 2 coins are, respectively

A) 15 and 35

B) 35 and 15

C) 30 and 20

D) 25 and 25

Ans. D

25 and 25
Assume no. of Rs 1 coins = x and no. of Rs 1 coins = y
x + y = 50 (given)
x + 2y = 75 (total money)
hence x = 25 and y = 25

Q.5 In a queue, Mr. X is fourteenth from the front and Mr. Y is seventeenth from the end, while Mr. Z is exactly in between Mr. X and Mr. Y. If Mr. X is ahead of Mr. Y and there are 48 persons in the queue, how many persons are there between Mr. X and Mr. Z ?

A) 6

B) 7

C) 8

D) 9

Ans. C

+*******************+16
X(14th) 8 Z(in Middle) 8 (17th)
Required no. of persons between Mr. X & Mr. Z= 8