Q.1 One typewriter marked for sale at Rs. 480. A dealer allows a discount of 10% & yet makes profit of 8%. What should his gain if no discount were allowed ?

A) Rs. 38

B) Rs. 48

C) Rs. 20

D) Rs. 80

Ans. D

Let C.P. of typewriter is Rs.= 100

Profit = 8 %

Therefore, S.P. = Rs. 108

Since discount = 10%

Hence if Rs. 100 is the marked price , then S.P.

= Rs. 90

If Rs. 90 is S.P. then marked price = Rs. 100

Therefore, If Rs. 108 is S.P., then marked price = 100 * 108 / 90

= Rs. 120

If Rs. 120 is the marked price & no discount is allowed then Profit = Rs. 20 (Since 120-100=20)

If Rs. 480 is the marked price then profit =

20 * 480 / 120 = Rs. 80

Q.2 Mohan sells two horses for Rs. 1955 each. On one of them he gains 15 % & on the other he losses 15 %. Find the total gain or loss ?

A) Loss of Rs. 90

B) Gain of Rs. 90

C) Profit of Rs. 150

D) No loss & no profit

Ans. A

Profit on one horse = 15 %

If S.P, is Rs.115, then C.P. = Rs.100

Hence if S.P. is Rs.1955, then C.P.= 100 * 1955 / 115

= Rs. 1700

On the other horse, since loss = 15 %

Hence if S.P. is Rs.85, then C.P. = Rs. 100

Hence if S.P. is Rs. 1955, then C.P. = 100 * 1955 / 85

Rs. 2300

Therefore, C.P. of both the horses = 1700 + 2300

= Rs.4000

& S.P. of both the horses = 1955 + 1955 = 3910

Thus, actual loss on both the horses = 4000 – 3910 = Rs. 90

Q.3 A dishonest shopkeeper deceives by 15% at the time of purchase of the article & also 15 % at the time of sale . Find out the % of profit ?

A) 15%

B) 32 ½ %

C) 33 %

D) 30 %

Ans. B

Let he purchase goods of Rs. 100

If Rs. 100 goods is sold in Rs. 115

Therefore, 115 goods is sold in Rs. 115 * 115 / 100 = 23 * 23 / 4

= 132

Hence profit = 132 ¼ – 100

= 32 ¼ %

Q.4 A person purchases 90 clocks & sells 40 clocks at a gain of 10% & 50 clocks at a gain of 20%. Had he sold all of them at a uniform profit of 15 % he would have got Rs. 40 less. Find the cost price of each clock ?

A) Rs. 70

B) Rs. 80

C) Rs. 90

D) Rs. 100

Ans. B

Let C.P. of clock be Rs.100 each

By profit of 10% S.P. of 40 clocks = 110*40 = Rs. 4400

By profit of 20% S.P. of 50 clocks = 120 *50 = Rs. 6000

Total S.P. = Rs. 4400 + 6000

= Rs. 10400

C.P. of 90 clocks = 90 * 100 = Rs.9000

By profit of 15% S.P. of 90 clocks = 90 * 115 = Rs. 10350

Difference = 10400 – 10350

=Rs. 50

If the difference is Rs. 50, then C.P. = Rs. 100

If the difference is Rs. 40 then C.P. = 100 * 40 / 50

=Rs. 80

Q.5 A trader sold 20 p.c of his stock at 10 p.c profit & 50 p.c of the remainder of his stock at 10 p.c. loss. What would be the rate of profit for sale of the remainder of his stock in order that the trader may make an overall profit of 5 p.c. over his entire stock ?

A) 17.5%

B) 17.2%

C) 18.5%

D) 18.2%

Ans. A

Let C.P. of entire stock is Rs.100

Therefore C.P. of 20% stock = 100 * 20 / 100 =Rs. 20

This stock is sold at 10% profit .

S.P. of this part of stock = 110 * 50 / 100 =Rs. 22

Now,50 % of this remainder = 80 * 50 / 100

= 40% of the entire stock

C.P. of this part of stock =Rs.40

S.P. of this part of stock =Rs.90 * 40 / 100 =Rs. 36

& S.P. of the entire stock at 5% profit

= 105 * 100 / 100 =Rs. 105

Therefore, S.P. of remainder = 105 – (22+36) = Rs. 47

& C.P. of the remainder = 100-20-40

=Rs.40

Therefore, rate of profit of the remainder = (47-40) * 100 / 40

=17 * 100 / 40 = 17.5% Ans.