Q.1 The following figure shows the displacement time graph of a body in motion. The ratio of the speed in first second & that in next two seconds is:

A) 1 : 2

B) 1 : 3

C) 3 : 1

D) 2 :1

Ans. D

Required ratio : Speed in first second / Speed in next two seconds

= Displacement in first second/t / Displacement in next two seconds/2t

30/1 / 30(3-1) = 30/15 = 2 : 1

Q. 2 Seven players A,B,C,D,E,F & G are to be seated such that :

1. B must always occupy second position

2. F must always occupy sixth position

3. D & E must be seated adjacent to each position

In how many different ways can they be seated ?

A) 8

B) 12

C) 24

D) None of the above

Ans. C

Position : 1 2 3 4 5 6 7

B F

As D & E are seated to each other, they can only occupy at position 3,4 & 5 in

2 * 2 = 4 ways

Remaining three A,C & G can occupy in 3! = 6 ways

Total no. of required ways = 4 * 6 = 24

Q. 3 When 60% of a no. A is added to another no. B, B becomes 175 % of its previous value. Which one of the following is correct ?

A) A > B

B) B > A

C) Either of the above can be true depending upon the values of A & b

D) None of the above three can be predicted without more data

Ans. A

60/ 100 * A+B = 175/100 * B

3/5 A = 7/4 B-B

3/5A = 3/4B

A/B = 5/4

Q.4 A cube of length 1 cm is taken out from a cube of length 8 cm. What is the weight of the remining portion ?

A) 7/8 of the weight of the original cube

B) 8/9 of the weight of the original cube

C) 63/64 of the weight of the original cube

D) 511/512 of the weight of the original cube

Ans. D

Volume of remaining portion = 83 – 13

512-1 = 511

Since Volume is proportional to weight

Then, weight of remaining portion = 511/ 512 of the weight of the original cube

Q.5 If Saturday falls four days after today which is 6th January, on which day did the first of December of the previous year fall ?

A) Tuesday

B) Friday

C) Sunday

D) Monday

Ans. D

Today = 6 January

The date after 4 days = 10 January = Saturday

The date before 7 days = 3 January = Saturday

Last years, the date of 31 December = Saturday – 3 days = Wednesday

Therefore, the day on December 1 of last year = Wednesday – 2 days = Monday

Q.6 Five friends F1, F2, F3, F4, F5 have Rs.100 each. F1 gives Rs. 12 to F3 who also borrows Rs.10 from F2 who in turn takes Rs.15 from F5 while F5 gives Rs.18 to F4 & Rs.12 to F1. F1 borrows Rs.20 from F4. What is the amount of money left with F2 ?

A) Rs. 120

B) Rs. 122

C) Rs. 105

D) Rs. 97

Ans. C

F1 F2 F3 F4 F5

100 100 100 100 100

-12 -10 +12 +18 -15

+12 +15 +10 -20 -18

+20 -12

105

Q.7 If 2nd & 4th Saturdays & all the Sundays are taken as holidays for an office, what would be the minimum number of possible working days of any month of any year ?

A) 20

B) 21

C) 22

D) 23

Ans. C

Let February of 28 days

& 1st day is Sunday

Number of Sunday in that month = 4

Number of Staurday = 4

No. of holiday = 4+2 = 6 days

No. of working days = 28-6 = 22 days

Q.8 The average of five consecutive nos. is x. If the next two numbers are also included, how shall the average vary ?

A) It shall increase by 1

B) It shall remain the same

C) It shall increase by 1.4

D) It shall increase by 2

Ans. A

Let 5 consecutive nos. are (x-2), (x-1), x, (x+1), (x+2), (x+3), (x+4)

Their average will be (x+1)

Hence , average vary by, x+1-x = 1

Wow, incredible blog structure! How lengthy have you

been blogging for? you make running a blog look easy. The full glance of your website is great, as neatly as the

content material! You can see similar here dobry sklep