2 2 9 0 3 9

# MISCELLANEOUS MCQ SET-12

PASASAGE:
An airline has a certain free luggage allowance & charges for excess luggage at a fixed rate per kg. Two passengers Raja & Praja have 60 kg of luggage between them, and are charged Rs.1200 & Rs.2400 for excess luggage. Had the entire luggage belonged to one of them , the excess luggage charge would have been Rs. 5400.

Q.1 What is the weight of the Praja’s luggage ?
A) 20 kg
B) 35 kg
C) 40 kg
D) 30 kg
Ans. B
Let free luggage allowed be x kg
Raja & Praja are allowed free luggage of 2xkg
Let charge for excess luggage= Rs. Y /kg
Raja & Praja pay Rs. 1200 + Rs. 2400 = 3600 excess luggage
Y(60-2x) = 3600–i
If entire luggage had belonged to one of them , excess luggage charges would have been Rs.5400
Y (60-x) = 5400—ii
From these two equations:
60y- 2xy = 3600
60y – xy =5400
Now. Solve these two equations;
Y = 120
X = 15 kg
Since Praja is charged Rs.2400 for excess luggage is 2400/120 = 20kg
Hence weight of Praja’s luggage + her excess luggage
= 15 + 20kg
=35 kg

Q.2 What is the free luggage allowance per person ?
A) 10 kg
B) 15 kg
C) 20 kg
D) 30 kg
Ans. B

Q.3 Two boys begin together to write out a booklet containing 8190 lines. The first boy starts with the first line , writing at the rate of 200 lines an hour & the second boy starts with the last line, then writes 8189th line & so on, proceeding backward at the rate of 150 lines an hour. At what line will they meet ?
A) 4910
B) 4680
C) 4280
D) 5200
Ans. B
Relative speed = 200 + 150 = 350 lines/hr
So, they will meet after =8190 / 350 = 117/5 hrs
Therefore, they will meet at 117/5*200 = 4680th line from the beginning

Q.4 If 20% of P = 30% of Q = 1/6 of R, then P:Q:R is:
A) 3 : 2: 16
B) 2 :3 : 16
C) 15 : 10 : 18
D) 10 : 15 : 18
Ans. C
PQR=1/5:3/10:1/6
=15:10:18

Q.5 A local train is going from Delhi to Saharanpur & it has 4 stoppages in between. If two passengers enter in the train during the journey , how many different sets of tickets they may had ?

A) 90

B) 120

C) 45

D) 180

Ans. C

1st station = 4tickets

2nd station = 3 tickets

3rd station = 2 tickets

4th station = 1 ticket

Total no. of tickets = 4+3+2+1 = 10

Therefore, sets of ticket they may had = 10C2 = 45

Chara
2024-03-16

Wow, wonderful weblog format! How lengthy have you been blogging
for? you made blogging glance easy. The full glance of your web site is magnificent,
as neatly as the content material! You can see similar here ecommerce