Q.1 A reduction of 40% in the price of bananas would enable a man to obtain 64 more for Rs. 40. What is the reduced price per dozen ?

A) Rs. 3

B) Rs. 5

C) Rs. 8

D) Rs . 9

Ans. A

He purchases 64 more bananas for 40% of Rs. 40 or Rs. 16

Therefore, reduced price per dozen = 16/64 * 12 = Rs. 3

Q.2 A man buys 5 horses & 10 cows for Rs. 1600. He sells horses at a profit of 15% & cows at loss of 10%. If his overall profit was Rs.90,what was the cost price of horse & cow ?

A) 100

B) 200

C) 300

D) 400

Ans. B

Let x be cost price of horse & y be the cost price of cow

Therefore, C.P. of 5 horses = Rs.5x

C.P. of 10 cows = Rs. 10y

Thus, 5x+10y = 1600 —-1

Since Profit is 15% on the horses

Therefore, Profit on the sale of Rs.5x = 15*5x/100 = 3x/4

Similarly, Loss on the cows is 10 %

Thus, Loss on the sale of Rs. 10y = 10y*10/100=y

Again,

Profit on horses – Loss on cows = Rs. 90

3/4x – y = 90

3x-4y = 360—-2Thus on solving these two equations, we get

X = Rs. 200

Q.3 A man brought a merchandise whose price was listed at Rs. 160. He was given successive discounts of 20% & 10%. What price he paid for the merchandise ?

A) 115.20

B) 116.0

C) 115.0

D) 116.20

Ans. A

Since he was given at first discount of 20%

100-20 = 80

Therefore, If Rs. 100 is listed price, then S.P. = Rs. 80

& If Rs. 160 is listed price then S.P. = 80/100*160 = Rs.128

He was again given a discount of 10%

100 – 10 = 90

If Rs. 100 is the listed price, S.P.is Rs. 90

If Rs. 128 is the listed price, S.P. is Rs.90/100 *128= 115.20

Q.4 A dealer allows 10% discount on the list price of a certain article & yet makes a profit of Rs.25% on each article. Find the cost price of the article when the list price is Rs. 50.

A) 34

B) 35

C) 36

D) 37

Ans. C

Let C.P. of the article be Rs. 100

Then for 25% profit S.P. = Rs.125—-i

If list price is Rs.100, S.P. = Rs. 90—-ii

If S.P. is Rs. 90, List Price = Rs. 100

If S.P. is Rs. 125, List Price = 100/90*125 = 1250/9

If list price is Rs. 1250/9, then C.P. = Rs.100

If list Price is Rs. 50, then C.P.= 100*50*9 / 1250

= Rs. 36

Q.5 A carpenter undertakes to supply 2000 tables at Rs. 17.25 each. He estimates that if 10% are defective which will be sold at 50%, then the profit will be 15% on his whole outlay. When the tables were supplied 70% of the tables were found defective. What loss did the carpenter incur ?

A) Rs. 6075

B) Rs. 7800

C) Rs. 16075

D) Rs. 4666

Ans. A

10% of 2000= 200

S.P. of 200 tables at 50 % = Rs. 200*17.25/2

= Rs. 1725

S.P. of remaining 1800 tables

=Rs. 1800 * 17.25

= Rs. 31050

Rs. 31050+1725= Rs. 32775

Now, Rs. 32775 includes 15 % profit

Therefore, C.P.= 100 / 115*32775 =Rs. 28500

Now, the actual S.P.

=2000*30/115*17.25+2000*70/100*17.25/2

= 2000* (30/100 + 35/100) * 17.25

=20*65*17.25

= Rs. 22425

Therefore, Loss = C.P. – S.P. = 28500 – 22425

= 6075