### You are Visitor Number:

2 2 6 1 0 1

Q.1 A gardener increased the area of his rectangular garden by increasing its length by 40% & decreasing its width by 20%.The area of the new garden

A) has increased by 20%

B) has increased by 12%

C) has increased by 8%

D) Same as the old area

Ans. B

Explanation:
The area of the new garden=
=(40-20- 40*20/100)%
=(20-80)%
=12%

Q.2 There is a narrow rectangular plot, reserved for a school, in Mahuli village. The length and breadth of the plot are in the ratio 11:4. At the rate Rs100 per metre it will cost the village panchayat Rs 75000 to fence the plot. What are the dimensions of the plot?

A) 274 & 100 m

B) 275 & 200 m

C) 275 & 100 m

D) None of the above

Ans. C

Let the common ratio between the length and breadth of the rectangular plot be x. Hence, the length and breadth of the rectangular plot will be 11x m and 4x m respectively.
Perimeter of the plot = 2(Length + Breadth)

It is given that the cost of fencing the plot at the rate of Rs 100 per metre is Rs 75, 000.
? 100 × Perimeter = 75000
100 × 30x = 75000
3000x = 75000
Dividing both sides by 3000, we obtain
x = 25
Length = 11x m = (11 × 25) m = 275 m
Breadth = 4x m = (4 × 25) m = 100 m
Hence, the dimensions of the plot are 275 m and 100 m respectively.

Q.3 A Village having a population of 4000 requires 150 litres of water per head per day. It has a tank measuring 20m x 15m x 6m. The water of this tank will last for

A) 2 days

B) 3 days

C) 4 days
D) 5 days
Ans. B
Total amount of water for 4000 people=
4000*150=6,00,000 ltrs.
=600 m3
Volume of tank= 20m * 15m * 6m
=1800 m3
Therefore,required no. of days=
1800/600 =3

Q.4 Cost of carpeting a room 8m long & 4m wide with a carpet 2m wide is Rs.50 per metre. Find the cost of carpeting the floor?
A) Rs. 650
B) Rs. 700
C) Rs. 750
D) Rs. 800
Ans. D
Length = L * B/ Width of carpet
Or 8 * 4 / 2
=16m
Now, Cost = 16*50 = Rs.800

Q.5 A garden is 112m long & 78 m wide. It has walking path 25m wide all around it on inside. Find the area of path ?
A) 925 m2
B) 927 m2
C) 929 m2
D) 934 m2
Ans. A
If path is within the garden then use this formula:
2 * B * (L + B – 2 * B)
2 * 25 (112 + 78 – 2 * 25)
= 5 * 185 = 925 m2